@upin01assalamualaikum.....hahaha...imej blog aku yang baru....latar belakangnye masih sama...tp ade sket pembaharuan......xde ape yg aku nk ceritakan disisi.....hari2 berlalu tanpa ade kesan memorandum akal....huhu.....
selamat datang wat warga upin n ipin....hahaha...selamat bersawang di blog aku nih.....
hari ni hari jumaat...bermakana.....da seminggu aku kehilangan kasut isu ku......hah....tensen aku dibuatnya.....berpeluh aku shine kasut...tup2 ilang disapu orang......da rezeki pengambil tu....nk wat cmne......sib bek ade kasot borok yg ditinggalkan.....kalo x mane la den nk cr kasut isu....buruk pon buruk la.....wa pon sapu.....hari tu 5 orang geng aku yg ilang kasut....sedey weh.....hari-hari terakhir kehilangan kasut......(ini adalah sambungan entri yang lepas-duka@lumut)......huh.....xnaka da aku cite psal benda nih.....aku tulis kt cn pon untok membekaskan memori hari2 terakhir kt lumut.....
esok @ lusa aku akn bertolak blik ke umt....manyak mende yg aku nk wat....myk keje yg aku perlu wat n banyak perkara yg aku perlu taw......hahaa....geometrika seawangan kata telah berputaran di benak otak ku yg xberapa nk pintar........argh....banyak yg aku mengarut dlm entri ni.....aku sendiri pon xpaham.......hahaha....layan......
@fizi01

kepulangan KU.......

salam.....mmmmmmm....blosawang ni akan ku bersihkan dengan tulisan2 ku yg xbrape nk nk menyawang......huh....akhirnya....aku blik juga ke kampung....blik juga bercuti.....alhamdulillah....aku hidup lg.....sekembalinya aku kt kampung nih...pergh seronak xterhingga.....lebih 2 minggu aku berkampung kt lumut....macam2 hal terjadi....hal manis ade....hal pahit pon ade....macam entri kt bawah.....suka vs duka.....
tp aku xkan cerita ape yg manis...ape yg pahit kt entri ni....mungkin untuk entri yg lain2 aku akn ceritakan semuanya....2 pon kalu ak msih ingat peristiwa2 yang berlaku......
mmmmmm....semalam aku pegi kenduri kt JELLY...salah satu wilayah@daerah kt ujung kelantan....mmmmmselamat pengantin baru kpd abe seng n isteri......moga berkekalan hingga ke anak cucu.....bahagia rasenye tgok org da kahwain.......(aku lambat lg kot).....xpuas enjoy g.....hehehe.....
di kesempatam ini gak aku nk ucapkan selamat pulang kpd jemaah haji yang menunaikan rukun islam yg ke-5...alhamdulillah....semuanya berjalan lancar......n aku juga nk ucapkan selamat ari raye aidiladha walaupun da banyak ari terlepas....(ni pon sbb aku beraye kt base di lumut)......aku rase itu sahaja untuk setakat ini.....salam.....adios,....

suKa vS dUka....

salam....mmmmm...agk lame aku xtulis blog yg da lame bersawang nih.....hahaha...blosawang...hahaha....mmmm tgok pada tjuk arini...suka vs duka.......dlm ms ak xtulis 'benda' ni......cm2 kejadian aku lalui...ade suka...ade duka....mmmm sumenya ats perjalanan@suruhan dr Allah swt.....mmmm syukur aku msih hidup walu duka turut terpaut...hahahahaha.....best gk ayt nih(sape lg nk promot dri sendiri kalo bkan kita sendiri).......sebut psal suka.....arini da taggal 1 hari aku ade sijil international o-level bg kursus berkuda...mmmm syukur 'Jass' pd ari test xwat perangai...senang aku nk handle....mmm terima kseh gk pada Sir Husref n Mr Lingesparan...banyak membantu kami dlam mengendalikan kuda.....
rase2 tulah kisah suka aku dlm mase ni....
ntok kisah duka......hp aku ilang....argh....2 bermakna 2 bukan harta aku...2 harta Allah...aku taw aku insan yg hina lg lemah......hp aku xtaw ade ktmne skung.....tercicir....mungkin kecuaian aku sndri....yg penting sumenye datang dr Allah swt....redha je la....mungkin ade hikmah yg kita xtaw lg....n kurang dr 2 ari lg aku akn pegi lumut......bermulalah era HELL.........2ggu aku crita lg psal HELL yg berlaku kt lumut nnti...adios...gud bye.....

rumahku duniaku.....

salam....mmmm....aku nk tulis gak ari ni....mmm kali ni aku nk tulis pasa sekelilingku......semuanya kt rumah ku tg agak permai... d tumpat.....hadapan pantai.....
mmmmmm.....skung ak duk kt umh......bliq2 je terkezut aku dgan benda ni....bile plak la benda ni muncul kt umh aku.....pelik2........

istana kucing tg dibeli oleh ibuku......ade 2ekor ank kucing kt dlam ni.......mkin besar la kuargaku....

mmmmmm...nk kenal kuarga kuarga ku yg 'lain'?????

kitorang ade ramai adek beradek len...huhuhu...yg sulong nmenye comel....agak skema...skung umo da tua....dan kucing ni la pling rapat ngan kuarga ku....dulu dia bek...skung agk kuang bek....maklumla....binatang(orang) da tua...mcm perangai ader...


si comel yg hodoh...huhuhu..... umo +- 3 taun. dikira otai dlm galaksi kuceng


si puteh.......kucing betina.....ex si comel...hahaaha

name...ntah..aku lupe nk tnye yg memberi nama2 kt kuceng ni...adeqku

ni adeqbadek nyer kt atas.....name pon akxtaw....bahagiala kamu kt dlm istana tu..


mmmm......2 la kuarga2 'lain' yg aku maksudkan.....dulu lg ramai...tp ramai gak yg ilang....ramai gk yg mati
......

n yg pling besh time aku blik ni....ayhku...beli senjata turuntemurun bagi kuargaku.......namenye bbidah(huruf b disebut bersabdu).....nop pah bedah.... atau dikenali sebagai....lastik...haha...senjata yg mudah untuk menghukum ayam2 yg berpeleseran d tangga umhku....haaaa...siapla ko ayam.......kiter tgok siape yg kne.....hahaha...rasakan penangan bbidah canggih rekaan aerodynamic oleh penjual pasar pagi tumpat.......


'bbidah' aka lastiq




salam.....mmmmm....bapak lame aku xtulis kt cn.....sib bek ade mase untuk meneruskan kemenyampahan aku nih......mmmmmm baru2 ni musim exam(skung pon exam lg....tp aku celah2 blik kt umh jap).......gile bapak nk study bnyak.......keje pon banyak.......yang paling hangin bile nk study xsempat gara2 nk siapkan repot final......argh...kalo aku pike nk gile dbuatnya....lepAS 1...1 dugaanyya...sabar2....ade hikmahnye....sib bek ade ko....bleh gak aku melepaskan yg terbuku kt ati nih.....mmmmm...semalam exam geo dah abih....alhamdulilllah.....aku dapat jawab....yg lepas2 xdapat jawab...biarlah...benda dah lepas......nk kenang2 pon xtertulis jwaban sebenar kt kertas 2......aku ad 1 lagi paper...paper bio...pergh...malas gler aku nk membaca.....bce 1 hal...nk mengingat pon 1 hal......mmmmmm harap2 aku dpt jwb gak le untuk bio.......harap dpt cover mrkh subject len cm K** yg di ajar oleh MR.Y**G......mmmmm malas da aku nk piker pasal benda 2......
sem ni aku xzdapat cuti....cuti plg lame pon skung ni...4hari...ni pon seb baik ade gap antara paper geo n paper bio....kalo xharam aku blik.....mmmm rasenye tu la kehidupan aku untuk sem ni.......aku tension
K-Kerja
E- mEnodai
H- Hidup
I- Ini
D- jaDi
U- lUmrah
P- Paling
A- Aku
N- Nyampahhhhhhhh.....
????????

P.R.K 08

assalamualaikum....salam sejahtera....alhamdulillah...tergerak hati aku untuk menulis ps pg nih(pagi ker)...huh....semalam ari pengundian n mane2 calon dah pon diketahui...mmmmmm
calon yg aku undi ade yg menang ade yang kalah....biasalah adat bertanding....aku harap mpp pd kali ini lebih telus,jujur dan amanah dlam menjalankan tugas mereka...jangan dok men tidor dalam kabin je...hapa pon tarakkk...
mane2 yg kalah 2 aku arap jangan kaciwa.....adee hikmah semuanya...setiap yang Allah jadikan tu ade baiknya....cume kite kene merungkaikan ape baiknya yang Allah rancang untuk kita....perg ustaz la plak....mmmmm ade beberapa cadangan aku untuk mpp kali nih....(ni aku dengar rungutan2 dari sahabat-sahabat ku...antaranya:
1)pastikan jalan biawak 2 x dijadikan port kaki pancaing amatur yang kadangkala menganggu siswi yg pulang dari menuntut ilmu....(n aku ade jugak dengar da berapa kes da terjadi tp xdiambil tindakan oleh mana2 pihak)
2)elaun untuk budak2 sukan dinaikkan(maybe diorang xcukup kot)
3)kurangkan birokrasi(nak wat tempahan bas pon bukan men susah.....bas da banyak tp birokrasi meluas...xde aper r)
4)keselamatan di taman maidam = zero (harap2 tingkatkan keselamatan disini....wat grill(aku xreti nk eja)..ala yg paga besi kt tingkap 2)
5)ade orang yg potong2 rumput kt maidam....hahaha...kate diorang...kt maidam xde kelengkapan dan kemudahan yang membolehkan diorang potong rumput....
6)ade mesin basuh kt taman maidam....same cm asrama....
7)di kampus banyakkan water cooler....kat u len aku rase belambak mende ni....kt sekolah pon belambak...
8)sampah2 kt depan ostel selalu diangkut...sian budak2 ni nk makan pon xselera...bila angin2 sepoi busuk tu datang menusuk idong....
9)xde da kot....n aku arap u ni xkan jadi u-empty..n aku yakin makin lama kita makin matang dalam mengatasi masalah2 pelajar....

adios......n tahniah untuk wakil msc yang menang bertanding...SITI HAJAR BT AZLAN FMSM....adios.....
di tulis pada 18Oktober08.....18syawal1429

13 syawal 1429

salam...fuh terkejut aku...dpt tulis entri....(cube serius2kan diri dlam dunia bloh)...hahahaha...
ari ni xde pape....
duty kt pejabat je......
boring.......(2 yg aku dpt tulis entri ni nih).....
semalam xdpt nk online......wireles mengong2 je......
mmmmm jap lg ade presentation.....
arap2 ok....
k n lupe nk gtaw seantero semua...hari ni hari RAYA!!!!!!!
pade calon msc...ol da besh...(ngundi 16 aribulan ni weh)

salam....bertemu skali lg...mmmmm msih d bulan syawal....lama aku xmenulis mcm ni....tibe2 rse nk menulis entri......entri saje2 je aku tulis....mana la taw2 seksok aku da xigt ape yg terjadi...hehehe...sebenarnya bnyak isu aku nk tulis....tp memandangkan yg umh aku xde internet...trerpakasa la aku menangguhnya.....huh....harap2 entri ni xterpendam lama dlm pendrive aku....sebulan lg final exam akn menjelma...fuh memang eden xbersedio lagi mak oi.....dengan keje yg bnyak...presentation yg bnyak...dengan urusan2 luar bilik darjah yg banyak...tambah dengan xtvt keaskaran yg aku join....memang xtertanggung rasenya....mmmm dan tinggal beberapa ari je lagi (dr aku menulis entri ni) pencalonan pilihanraya kampus akan diadakan....aku harap pilihanraya taun berjalan dengan lancar dan sume pelajar u turun pegi mengundi....aku ade jgak dengar cite ade permainan kotor dlam pilihan raya kali ini...mmmmm no komen...nk komen lebih2 kn terkena ### plak....hahhahaaku harap calon dr msc akn menang....biar la ade org msc kt dlm mpp...sengan sket nnti nk berurusan( tu pon kalola nk berurusan).....n bg tg xmenang 2 nanti aku harap jganla keciwa.....bnyak lg organisasi organisasa yg dapat korang join....hahahammmmm k r aku xnak tulis lg...kang panjang2 boring lak aku nk baca nnti...huhuhu...k adios amigos....assalamualaikum.......peace.....entri ini ditulis pada malam 11syawal1429......

isLam is beuTy......

Doktor menyuruh kita melihat kedua tapak tangan dan perhatikan garis-garis di tapak tangan kita. Garisan-garisan di tangan kiri menunjukkan angka 8 dan 1 dalam Bahasa Arab dan tangan kanan 1 dan 8 dan membawa ke jumlah 81 + 18 = 99 iaitu bilangan nama Allah.
Berikut adalah antara intipati syarahannya secara ringkas:-


1. Cara Rasulullah makan.
Kenapa kita gunakan tangan? Mengikut cara Rasulullah S.A.W, beliau akan menggaulkan lauk dan nasi dengan tangan kanannya dan kemudian membiarkan sebentar, lalu Rasulullah S.A.W akan mengambil sedikit garam menggunakan jari kecilnya (yg last tu), lalu Rasullah S.A.W akan menghisap garam itu. Kemudian barulah Rasulullah makan nasi dan lauknya.
Mengapa? Kerana kedua belah tangan kita ada mengeluarkan 3 macam enzim, tetapi konsentrasi di tangan kanan kurang sedikit dari yg kiri. Ini adalah kerana enzim yg ada di tangan kanan itu merupakan enzim yang dapat menolong proses penghadaman (digestion), ia merupakan the first process of digestion.
Mengapa menghisap garam? Kerana garam adalah sumber mineral dari tanah yg diperlukan oleh badan kita. Dua cecah garam dari jari kita itu adalah sama dgn satu liter air mineral. Kita berasal dari tanah maka lumrahnya bahan yang asal dari bumi (tanah) inilah yg paling berkhasiat untuk kita.
Kenapa garam? Selain dari sebab ia adalah sumber mineral, garam juga adalah penawar yang paling mujarab bagi keracunan, mengikut Doktor di hospital-hospital, the first line of treatment for poisoning adalah dengan memberi Sodium Chloride, iaitu GARAM.
Garam juga dapat menghalang sihir dan makhluk-makhluk halus yang ingin menggangu manusia.

2. Cara Rasulullah mengunyah.
Rasulullah akan mengunyah sebanyak 40 kali untuk membiarkan makanan itu betul-betul lumat agar perut kita senang memproseskan makanan itu.

3. Membaca Basmalah (Bismillahirrahma Nirrahim).
Membaca Basmalah sebelum makan untuk mengelakkan penyakit. Kerana bakteria dan racun ada membuat perjanjian dengan Allah S.W.T, apabila Basmalah dibaca maka bakteria dan racun akan musnah dari sumber makanan itu.

4. Cara Rasulullah minum.
Janganlah kita minum berdiri walaupun ia makruh tetapi ia makruh yang menghampiri kepada haram. Jangan kita minum dari bekas yg besar dan jangan bernafas sedang kita minum. Kerana apabila kita minum dari bekas yg besar, lumrahnya kita akan meneguk air dan dalam proses minum itu, kita tentu akan bernafas dan menghembuskan nafas dari hidung kita. Kerana apabila kita hembus, kita akan mengeluarkan CO2 iaitu carbon dioxide, yang apabila bercampur dgn air H20, akan menjadi H2CO3, iaitu sama dengan cuka, menyebabkan minuman itu menjadi acidic. Jangan meniup air yg panas, sebabnya sama diatas. Cara minum, seteguk bernafas, seteguk bernafas sehingga habis.

Mengapa Islam menyuruh di sebat 100 kali orang belum berkahwin yang berzina, dan merejam sehingga mati org yg sudah berkahwin yang berzina?
Badan manusia akan mengeluarkan sel-sel darah putih atau antibiotik yg dapat melawan penyakit. Dan sel-sel ini terdapat di daerah tulang belakang, berdekatan dengan sum-sum tulang manusia. Lelaki yang belum berkahwin dia akan dapat mengeluarkan beribu-ribu sel ini, manakala lelaki yang sudah berkahwin hanya dapat menghasilkan 10 unit sel ini sehari, kerana antara sebabnya ialah kerana sel-sel lain akan hilang kerana perhubungan suami isteri. Jadi apabila lelaki yang belum berkahwin didapati salah kerana zina hendaklah disebat 100 kali. Ini adalah kerana apabila dia disebat di belakangnya, suatu amaran tentang kesakitan itu akan membuatkan penghasilan beribu sel antibiotik yang dapat melawan virus HIV jika ia ada di badannya, dengan itu dapatlah antibodi melawan virus HIV itu. Tetapi jika lelaki itu sudah berkahwin, walaupun disebat 100 kali ia akan tetap menghasilkan 10 unit antibodi sahaja, jadi dengan itu hukumannya direjam hingga mati agar dia tidak dapat merebakkan virus HIV itu.

alhamdulillah...

hari ini tanggal 17 sept bermakna da 17 ari ramadhan meninggalkan kita........ sume sibuk nk beli tiket raye...takot da habis... mybe da abis pon.....(beraye la korang kt bndar@kampus).....tiket pon melambung bagai nk membeli kondo....dasar mengambil kesempatan.....buat ulat2 tiket jaga2 la kamu......(padan muka ulat tiket merangkap bapak indon yg ne than dek polis)...
kurang 2 minggu lagi raye lak menjelma...mmmm...sume sibok pasal raye...sume sibok nk cr bju raya...sume sibuk nk beli kelengkapan untuk raye...langsir la, sofa la, kuih raye la nk keta laa..........pape ntah.....
cube kita renungkan siket kt orang2 yg x berkemampuan.....sian diorang.....raya ke xraya ke...same je.....ari raye same je ngan ari lain2........tobak aku sedeh.....

satu lagi cite bile nk rye......bila nk raye je...... ade la...cite box-office....KENAPE!!!!!!!!!!!
korang suke sgt ke nk raye.....tyang cite ntah pape.....argh......ntah pape......xmsok akal...hari raya puasa tayang filem keling......filem cina......
kasi la filem2 taubat...filem2 psal2 orang yg xleh braye cm orang biasa....realitinya tiap2 taun same........ntah bile la nk berubah......aku pon xtaw laaa.......

mybe tulisan aku pd kali ini agak keras.....aku pon xtaw knape....mybe aku nk bertmbah matang...hahahhaha.....
pape pon aku nk ucapkan selamat menjalani ibadah puasa yg tinggal beberapa ari je lahi...dan selamat menyambut syawal yg akan menjelang...moga2 kita dirahmati olehNya...amin....adios amigos carlos asbestossssssssssssss...

ketensionan bermula.....

mmmmm....baru hamba ade mse untuk kembali ke dunia blog ini. hamba rasa sudah lama benar hamba tidak menulis di ruangan hamba. sudah masuk minggu ke 2 lebih(atau dah minggu 3) hamba mendaftar sebagai mahasiswa umt pada semester ke 3 atau lebih tepat da masok thun 2......... mmmmmm masok je belajar hamba mula tension...argh lab bertimbun2...asgment lagi, lab report lagi....arghhh..... jeng palo otok....
mmmmm hamba pon nk ucapkan tahniah kepada graduan2 umt pada thn ni...nampaknye semakin ramai la graduan drp umt.....yg dapat anugerah hamba ucapkan tahniah gak....yg xdapat jgn hampa...hamba ade...hahaha..... mane2 yg dpt smbung blaja pon hamba ucapkan tahniah.....yg da dapat kerja pun hmba ucapkan 1000000000x tahniah....u r da besh....
mmmm k r pada kali ni cukup r setakat nih...hamba ader class pasni....k salam...

lame gak xupdate....

mmmm...kali ni hamba xde nk ckp pe....sbnrnye hamba nk post kan event SUKMA kt terengganu ari 2...tp ada maslah teknikel plak....xpe laaa....ade mase...ade ari hamba cite la....hahahaha.....dalam kurang 5 ari lagi hamba akn bkampung kt pulau redang,terengganu....mmmm agak2 best ke kt c2........selama hamba kt c2 mybe hamba xdan nk post pape.....pape pun hamba nk ucap...yang mana2 datang ke blog hamba ni hamba ucapkan terima kaseh.....moga kalian dipanjangkan umur dimurahkan rejeki....hahaha...mmm k assalamualaikum....salam perpaduan...;)

pelayaran pertamaku...

mmmm....da hampir sebulan hamba habis belayar...namun baru sempat ntok membuat coretan di blog ini. agak2nya xbasi lg kot.hahaha.pertama skali hamba nk ucap terima kasih kpd komander palapes umt dan jurulatih2 selama pelayaran bermula di laut china selatan. satu pengalaman yang agak menyeronokkan. bkn cm pegi kuala berang ari 2(1st kne taji-rekrut).time 2 teruk ne belasah.hahaha. bebalik cite td, pelayaran hamba selama 10 ari(kalooo xsyilap lah) memang betol2 besh. kapal yg kami belayar ialah MV Mahsuri. name kapal pown cun beb. kpd sykt HM(halim Mazmin) hamba pon nk ucapkan time kaseh bebanyak krn memberi peluang kami membawak sendiri kapal 2....best wooooo. kpd krew2 HM pown hamba ucapkan terima kaseh. cam 2org chef kt kapal(bob n hairi-kenangan memasak atas kapal besar yang kadang2 terombang-ambeng sebab laut bergelombang), wak(leh la dkatakan ustaz kt kapal ni) dan krew len(sorila xdpt nk sebut name korang sorang2)huhuhu. mase tme blayar lak hamba berasa betuah sbb???? dapat menjalani latihan ala2 perang(bersama shield) yang bukan 1 negara,bukan 2 negara,bukan 3 negara je yang join tp lima negara....pergh wa ckap lu...time 2 hamba dapat tgok dengan mate kapla hamba sendiri submarine milik s'pore....betuah hamba ckp kat tuan hamba. yang lagi betuah geng2 hamba diorang siap ne jd lanun dlm ala2 perang td.jumpe ngan mat salleh(orang puteh laki2) , mek saleha(org puteh pompuan) beb. memang ganaz diorang ni. dari segi peralatan pon diorang lebih canggih dr kita. tepikir jugak hamba bile lak negara msia nk jd cm diorang. tp msia pon bukanye xhebat,hebat. hamba akui gak dalm bnyak2 kes yg navy malaysia ni hebat. kalo x hamba xmasok la plak navy volunteer...hahahaha...
mmmmmm....k ah hamba mau minta diri dulu...tg blog coz sudi kasi hamba cerita kt cn..hikhik..
last sklai hamba akan letak gamba MV mahsuri...sesape yg xdpt nk naik dan BAWAK kapal ni leh r tgok2 gamba shj..(sori gamba letak sket je nnt ade mse hmba letak lg)






kapal yang membawa hamba ke peraiaran negara...MV mahsuri



pelayaran merentasi peraiaran negara...laut china selatan (10 ari di laut)


Jutaan terima kasih kepada yg terlibat sepanjang tempoh pelayaran


RMN(Royal Malaysia Navy)

Halim Mazmin(MV Mahsuri kapten all krewz)

and da best very2 besh








assalamualaikum wbt........salam sejahtera....
ini adalah percubaan pertama hamba dalam penulisan blog....
ape yang tersirat,terfikir akan hamba coretkan di sini...
insyaallah....
untuk post yang pertama.....

hamba masukkan gambar2 hidupan marin(samudera).......









hidupan "nemo"









hidupan apakah ini??????







pelik lg menarik........



mmmmm....setakat ini jela yang dapat hamba upload kt cn.......di harap adenye blog ini dapat mengembangkan lagi pengetahuan kita dalam bidang marin...hehehe...peace......

Related Posts with Thumbnails