isLam is beuTy......

Doktor menyuruh kita melihat kedua tapak tangan dan perhatikan garis-garis di tapak tangan kita. Garisan-garisan di tangan kiri menunjukkan angka 8 dan 1 dalam Bahasa Arab dan tangan kanan 1 dan 8 dan membawa ke jumlah 81 + 18 = 99 iaitu bilangan nama Allah.
Berikut adalah antara intipati syarahannya secara ringkas:-


1. Cara Rasulullah makan.
Kenapa kita gunakan tangan? Mengikut cara Rasulullah S.A.W, beliau akan menggaulkan lauk dan nasi dengan tangan kanannya dan kemudian membiarkan sebentar, lalu Rasulullah S.A.W akan mengambil sedikit garam menggunakan jari kecilnya (yg last tu), lalu Rasullah S.A.W akan menghisap garam itu. Kemudian barulah Rasulullah makan nasi dan lauknya.
Mengapa? Kerana kedua belah tangan kita ada mengeluarkan 3 macam enzim, tetapi konsentrasi di tangan kanan kurang sedikit dari yg kiri. Ini adalah kerana enzim yg ada di tangan kanan itu merupakan enzim yang dapat menolong proses penghadaman (digestion), ia merupakan the first process of digestion.
Mengapa menghisap garam? Kerana garam adalah sumber mineral dari tanah yg diperlukan oleh badan kita. Dua cecah garam dari jari kita itu adalah sama dgn satu liter air mineral. Kita berasal dari tanah maka lumrahnya bahan yang asal dari bumi (tanah) inilah yg paling berkhasiat untuk kita.
Kenapa garam? Selain dari sebab ia adalah sumber mineral, garam juga adalah penawar yang paling mujarab bagi keracunan, mengikut Doktor di hospital-hospital, the first line of treatment for poisoning adalah dengan memberi Sodium Chloride, iaitu GARAM.
Garam juga dapat menghalang sihir dan makhluk-makhluk halus yang ingin menggangu manusia.

2. Cara Rasulullah mengunyah.
Rasulullah akan mengunyah sebanyak 40 kali untuk membiarkan makanan itu betul-betul lumat agar perut kita senang memproseskan makanan itu.

3. Membaca Basmalah (Bismillahirrahma Nirrahim).
Membaca Basmalah sebelum makan untuk mengelakkan penyakit. Kerana bakteria dan racun ada membuat perjanjian dengan Allah S.W.T, apabila Basmalah dibaca maka bakteria dan racun akan musnah dari sumber makanan itu.

4. Cara Rasulullah minum.
Janganlah kita minum berdiri walaupun ia makruh tetapi ia makruh yang menghampiri kepada haram. Jangan kita minum dari bekas yg besar dan jangan bernafas sedang kita minum. Kerana apabila kita minum dari bekas yg besar, lumrahnya kita akan meneguk air dan dalam proses minum itu, kita tentu akan bernafas dan menghembuskan nafas dari hidung kita. Kerana apabila kita hembus, kita akan mengeluarkan CO2 iaitu carbon dioxide, yang apabila bercampur dgn air H20, akan menjadi H2CO3, iaitu sama dengan cuka, menyebabkan minuman itu menjadi acidic. Jangan meniup air yg panas, sebabnya sama diatas. Cara minum, seteguk bernafas, seteguk bernafas sehingga habis.

Mengapa Islam menyuruh di sebat 100 kali orang belum berkahwin yang berzina, dan merejam sehingga mati org yg sudah berkahwin yang berzina?
Badan manusia akan mengeluarkan sel-sel darah putih atau antibiotik yg dapat melawan penyakit. Dan sel-sel ini terdapat di daerah tulang belakang, berdekatan dengan sum-sum tulang manusia. Lelaki yang belum berkahwin dia akan dapat mengeluarkan beribu-ribu sel ini, manakala lelaki yang sudah berkahwin hanya dapat menghasilkan 10 unit sel ini sehari, kerana antara sebabnya ialah kerana sel-sel lain akan hilang kerana perhubungan suami isteri. Jadi apabila lelaki yang belum berkahwin didapati salah kerana zina hendaklah disebat 100 kali. Ini adalah kerana apabila dia disebat di belakangnya, suatu amaran tentang kesakitan itu akan membuatkan penghasilan beribu sel antibiotik yang dapat melawan virus HIV jika ia ada di badannya, dengan itu dapatlah antibodi melawan virus HIV itu. Tetapi jika lelaki itu sudah berkahwin, walaupun disebat 100 kali ia akan tetap menghasilkan 10 unit antibodi sahaja, jadi dengan itu hukumannya direjam hingga mati agar dia tidak dapat merebakkan virus HIV itu.

alhamdulillah...

hari ini tanggal 17 sept bermakna da 17 ari ramadhan meninggalkan kita........ sume sibuk nk beli tiket raye...takot da habis... mybe da abis pon.....(beraye la korang kt bndar@kampus).....tiket pon melambung bagai nk membeli kondo....dasar mengambil kesempatan.....buat ulat2 tiket jaga2 la kamu......(padan muka ulat tiket merangkap bapak indon yg ne than dek polis)...
kurang 2 minggu lagi raye lak menjelma...mmmm...sume sibok pasal raye...sume sibok nk cr bju raya...sume sibuk nk beli kelengkapan untuk raye...langsir la, sofa la, kuih raye la nk keta laa..........pape ntah.....
cube kita renungkan siket kt orang2 yg x berkemampuan.....sian diorang.....raya ke xraya ke...same je.....ari raye same je ngan ari lain2........tobak aku sedeh.....

satu lagi cite bile nk rye......bila nk raye je...... ade la...cite box-office....KENAPE!!!!!!!!!!!
korang suke sgt ke nk raye.....tyang cite ntah pape.....argh......ntah pape......xmsok akal...hari raya puasa tayang filem keling......filem cina......
kasi la filem2 taubat...filem2 psal2 orang yg xleh braye cm orang biasa....realitinya tiap2 taun same........ntah bile la nk berubah......aku pon xtaw laaa.......

mybe tulisan aku pd kali ini agak keras.....aku pon xtaw knape....mybe aku nk bertmbah matang...hahahhaha.....
pape pon aku nk ucapkan selamat menjalani ibadah puasa yg tinggal beberapa ari je lahi...dan selamat menyambut syawal yg akan menjelang...moga2 kita dirahmati olehNya...amin....adios amigos carlos asbestossssssssssssss...

Related Posts with Thumbnails